P27 Nordic Payments har lagt ned

Bilden visar en kvinnas händer som skriver på en laptop, hon har en gul tröja på sig och guldarmband

P27 Nordic Payments har gett upp sin vision om en gemensam nordisk betalningsinfrastruktur. Det var ett besked som kom nyligen.

P27 var ett initiativ från sex av de största nordiska bankerna som ville skapa en gemensam infrastruktur för snabba och enkla betalningar i Norden, både i de nordiska valutorna och i euro. P27 ägdes av bankerna tillsammans och de hade köpt upp Bankgirot för att använda dess system. Under flera år har de och många andra aktörer (inklusive vi på Garp) arbetat hårt för att anpassa sig till de nya förutsättningarna, men nu verkar allt vara i gungning.

I förra veckan drog de tillbaka sin ansökan om clearingtillstånd från Finansinspektionen. ”Vi hade en för stor och komplicerad vision”, säger P27 Nordic Payments vd Paula da Silva. Vad som händer härnäst är fortfarande osäkert men här är några saker vi vet i nuläget.

Varför är P27 nedlagt?

P27 Nordic Payments har uppgett att de dragit tillbaka sin ansökan om clearingtillstånd från Finansinspektionen på grund av ändrade förhållanden för den planerade verksamheten. P27 och ägarbankerna kommer nu utvärdera initiativets riktning och omfång skriver några av ägarbankerna på sina webbsidor.

Hur blir det med Bankgirot?

Ja, hur blir det med dess omvandling? Vi vet inte mer än att alla är överens om att det behöver moderniseras. Hur och om nya beslut kommer tas kring bankgirots olika tjänster återstår att se. Det går även att läsa sig till att den befintliga infrastrukturen kommer vara i drift så länge det krävs.

Vad händer på Garp?

Vi följer utvecklingen och kommer anpassa oss till de beslut som tas. När regler och struktur börja klarna för den svenska betalmarknaden så ser vi till att ni även i fortsättningen ska kunna göra smidiga betalningar från ert affärssystem.

Har du frågor, tveka inte att kontakta oss!