15 000 kvadratmeter Gnosjöanda hos Swedstyle

conference_2-legs_005.png

I Gnosjöregionen*, Småland, finns en så speciell anda att den fått ett eget uttryck. Här existerar inte det vi i vanliga ordalag kallar för Jante. ”Gnosjöandan” innebär en vilja att lyckas och en stolthet över att man faktiskt gör det. Kanske är det därför flera av Sveriges mest framgångsrika tillverkande bolag befinner sig just här. Swedstyle, har kört affärssystemet Garp i över 30 år och befinner sig mitt i andan. Väl värt att ta reda på mer om, tycker vi.   

Vi har alltså begett oss till Vaggeryd och befinner oss i Swedstyles nya och luftiga lokaler. Klockan har slagit 10 och det sprakar i högtalaren. Det betyder att det är dags för den dagliga pausgympan, ett positivt inslag i en tillverkande miljö. Personalen som deltar är med i teamet vilket producerar de små detaljerna till Swedstyles absolut främsta produkt, de höj- och sänkbara skrivborden. Över 50 000 skrivbord designas, produceras, lagerhålls och distribueras hos Swedstyle årligen, till hela världen.

I hela 30 år har Swedstyle med hjälp av Garp skött lagerhållning, orderhantering, tillverkning, ekonomi, inköp och distribution. Affärssystemet genomsyrar hela verksamheten, från produktutveckling till färdig produkt hos kund. ”Jag är mer än nöjd med systemet, vi använder det till allt”, säger Eje Sahlstedt, som visar oss runt på Swedstyle. Eje har jobbat på företaget sedan tonåren och varit med på hela resan, från 10 anställda med papper och penna, till en digital miljö med 5 gånger så många kollegor. Det har gett honom stor erfarenhet och idag är han Supply Manager med kunskap inom de flesta områden. ”Jag visade till och med vår bästa CAD:are hur han skulle rita sina första streck”, säger Eje med ett skratt.

"Garp I grunden utvecklat för tillverkningsindustrin"
Swedstyle är ett av flera företag inom tillverkningsindustrin som kör Garp. Affärssystemet är i grunden utvecklat för att kunna stötta denna typ av verksamhet med många branschspecifika funktioner ”I Garp finns stöd för såväl en-stycks- som serietillverkning och funktionalitet för tillverkning direkt i programmet. Användarna får även ett komplett stöd för hela affärsprocessen med flöden för order, inköp, ekonomi/redovisning etc. Vi hör också ofta från våra kunder att Garp har ett väldigt intuitivt gränssnitt som gör det lätt att komma igång. Detta, i kombination med att Garp är enkelt att anpassa, uppgradera och så robust att det stödjer verksamheter som ändras eller befinner sig i tillväxt, gör affärssystemet uppskattat i tillverkningsbranschen”, berättar Anneli Andersson, produktchef på Garp.

På frågan om hur Swedstyles tillväxt ser ut, berättar Eje att det varit tufft för branschen de senaste åren. Med ny teknik blir världen allt mindre och leverantörer från Asien får allt större fäste i Europa. Högre konkurrens innebär pressade priser, något som självklart påverkar Swedstyle. Vad som då är viktigt att tänka på, menar Eje, är att fortsätta göra ”sin grej”, det man är bra på och inte följa med på andras tåg. Swedstyles ledord har alltid varit kvalité och teknik, något de inte tänker rucka på. ”Då gör vi hellre något annat”, säger Eje.

Det är mycket möjligt att det är denna starka identitet, i kombination med ett skandinaviskt tankesätt, som gör att Swedstyle står sig i en konkurrenskraftig marknad och är välkända bland inredare och arkitekter.

Om Gnosjöandan.

Swedstyle är beläget i Vaggeryd, som tillhör Gnosjöregionen*. Här genomsyras tankesättet att vilja hjälpas åt, glädjen att lyckas och idérikedom. Området är känt över hela Sverige för sin företagsamhet och är ett strålande exempel på hur sammanhållning och en inställning av stål kan göra underverk.  

”Gnosjöandans” ledord:

#1: Vi motiveras av andras framgång.
#2: Vi är positiva till samverkan.
#3: Vi är ambitiösa och vågar vara bra.
#4: Vi är kluriga.
#5: Vi är beredda att ta egna initiativ.
#6: Vi krånglar inte till det.
#7: Vi är generösa och hjälpsamma.
#8: Vi är sparsamma men aldrig snåla.
#9: Vi bygger i bygden.
#10: Vi är stolta över Gnosjöandan.

Läs mer om Gnosjöandan här>>

*Gnosjöregionen går idag under benämningen GGVV(Gislaved, Gnosjö, Vaggeryd, Värnamo)