Nytt modernt format på betalningar

Bilden visar tre personer som tittar på en skärm på ett skrivbord i ett kontor

Tjänsten BgMax försvinner och nu görs kundinbetalningar istället via ett nytt modernt format. I det nya formatet finns det även stöd för utländska betalningar. När man har skapat betalningsfil via XML, kan man nu välja att även läsa in returfiler i leverantörsreskontran. Avbokning sker då automatiskt på rätt betaldag och till rätt valutakurs.

Vi har pratat med några av våra pilotkunder om hur det har fungerat att komma i gång.

Att läsa in kundinbetalningar via fil

HEDAREDS SAND & BETONG

Nu har BgMax ersatts av xml-filer i formatet camt.054 och Hedareds Sand & Betong är en av våra pilotkunder i detta projekt. Vi har pratat med Monica Lindblad som är ekonomiansvarig på Heda, här berättar hon hur det har varit att vara pilotkund. 

Hur har projektet gått?

Monica berättar att det har varit spännande och roligt att få testa något nytt.

-Vi har haft en tät kontakt med utvecklarna på Garp under hela pilotprojektet. När vi har haft funderingar har de snabbt gjort sig tillgängliga och verkligen tagit sig tid att lyssna på oss. Vi har haft ett fantastiskt stöd från Garp och det har fungerat jättebra. Vi hade lite bekymmer inledningsvis med utländska betalningar men det löstes snabbt med en rättning och en efterföljande Service Pack, säger Monica.

Vad är det bästa med det nya sättet att läsa in kundinbetalningar in i Garp?

-Det nya sättet att läsa in betalningar i kundreskontran på fil är klockrent. Man laddar bara upp en fil, hämtar den, och så hittar den allting för det mesta. Jämfört med manuell knappning är det suveränt. Vi har sparat väldigt mycket tid med det nya arbetssättet, avslutar Monica. 

 

Betalningar i leverantörsreskontran via fil

OSKAR SOHLBERGS 

Oskar Sohlbergs har varit pilotkunder på strukturerade betalningar (pain.001) och returfiler (camt.054) i leverantörsreskontran. Vi fick en pratstund med Eva-Lotta Andersson som arbetar med ekonomi på Sohlbergs.

Eva-Lotta tycker också att det har varit intressant att vara pilotkund och få vara med och testa och ge feedback.

Hur har samarbetet varit med utvecklarna hos Garp?

-­Vi har haft ett bra samarbete med utvecklarna på Garp. Jag upplever att Garp har lyssnat på våra åsikter och hur vi tycker att det ska se ut, och försökt lösa de problem vi hade. Precis i början hade vi någon sak som strulade men det rättades snabbt. Vi har bollat mycket fram och tillbaka, jag har fått rättningar och testat dessa. Utvecklarna har varit väldigt snabba med svar, även efter att pilotprojektet var klart, berättar Eva-Lotta.

På vilket sätt skiljer sig ert arbetssätt nu mot innan?

-­Med inläsningen av returfiler behöver vi bara skapa och skicka en fil och får tillbaka filer från banken. Tidigare fick vi skapa och skicka flera omgångar med betalningar varje gång vi gjorde leverantörsbetalningar. Det har sparat mycket tid för oss, avslutar Eva-Lotta. 

 

Vad behöver du göra för att komma igång?

Om du ännu inte börjat arbeta enligt det nya sättet är det hög tid att se över detta eftersom de gamla formaten har, eller kommer att avvecklas. Vad är det då som krävs för att komma igång?

Kontakta ditt GarpCenter som hjälper dig med inställningar och uppgradering till senaste version.