Så bidrar Garp till Borås utveckling

Så bidrar Garp till Borås utveckling

I dessa tider känns det extra viktigt att vi alla hjälps åt och inspirerar varandra. Tillsammans är vi starka. Funderar du ibland på hur just du eller ditt företag kan bidra till utvecklingen i samhället? Kanske genom samverkan med olika lokala aktörer. Vi på Garp har länge haft ett tätt samarbete med bland annat Högskolan i Borås för att dra vårt strå i stacken. Studenterna är ju faktiskt vår framtid, de är våra framtida kunder, leverantörer och medarbetare. På vårt kontor i Borås flödar inspirationen och vi samverkar med flera lokala aktörer för framtiden.

Många företag har jättestora utmaningar nu med både kundförluster, och produktionsstopp, för andra går det hyggligt eller t.o.m. bra, eftersom krisen leder till andra mönster och behov. Och här finns möjlighet att ta hjälp och strukturera sina processer med Garp.

Stötta studenterna på Högskolan i Borås

Garp har bl.a. ett samarbete med Högskolan i Borås och håller både föreläsningar och laborationer för blivande IT-tekniker och för de som läser Industriell Ekonomi. De har också en fri licens för affärssystemet Garp. Vi frågade deras lärare vilka fördelar de ser med samarbetet.

- Studenterna får en bra förståelse för flödet med kunder, order, fakturering m.m. De tycker det är mycket givande att faktiskt ha jobbat i ett affärssystem. Det underlättar alltid för våra IT-tekniker att ha ett syfte med tekniken, veta varför något är affärskritiskt och måste prioriteras över något annat, berättar Markus Södergren, Universitetsadjunkt på Högskolan i Borås.

- Det är jättebra för studenterna att se att det som vi pratat om i teoretiska ord faktiskt finns på riktigt. Bra för dem att se från ax till limpa i försäljning och tillverkning, att allt hänger ihop och att ett ERP-system underlättar vardagen. Vi vill fördjupa det ännu mer genom att studenterna får vara lite mer "hands-on" i systemet, fortsätter Håkan Svensson, Sektionen för ingenjörsvetenskap på Högskolan i Borås.

Anneli Andersson, produktchef på Garp besöker ofta Högskolan i Borås för att hålla laborationer och föreläsningar om affärssystem, vilket gör att studenterna får en bra inblick i hur ett affärssystem kan användas i praktiken.

- Vi ser att detta hjälper studenterna att vara redo för arbetslivet, dessutom får vi på Garp värdefull input till framtida utveckling, studenterna är ju våra framtida kunder, berättar Anneli.

Lärande i arbete

På Jeeves Boråskontor, som ligger i Textile Fashion Center i nära anslutning till Högskolan i Borås, har man också haft en student, Ludvig Gabrielii Augustsson, från Yrkeshögskolan som gjort sin LIA-period (Lärande I Arbete). Han har även under sin praktik fått intervjua flera i studentföreningen om hur de ser på ett modernt affärssystem och vilka krav de ställer. Mycket viktig input för Garp och för framtidssäkringen av vårt system.

- I skolan har vi fått läsa om agila arbetssätt och varför man ska använda det, men det gav en mycket bättre förståelse när man fått se hur det faktiskt används. Att få gå jämte Garps produktchef på praktiken har gett mig en inblick om hur en kommande yrkesroll för mig kan se ut rent praktiskt. Detta har gett mig en bra förberedelse inför kommande arbetsliv. På det stora hela har min bild av vad jag har att vänta efter min utbildning konkretiserats. Det har hjälpt mig att ta reda på vad jag behöver fokusera på inom min utbildning och vad jag ska skriva mitt examensarbete inom för att nå den yrkesroll jag i framtiden vill ha, berättar Ludvig.
 

Så vad kan mitt företag göra för att bidra till samhället?

Vänta inte, utan ta kontakt med andra aktörer om vad just ni skulle kunna bidra med. Högskolan, Yrkesutbildningar, eller varför inte grannföretaget? Som tack för detta kanske ni får möjlighet att träffa studenter, lära känna arbetssökande, få input inför framtida utveckling och öka samverkan. Varför bara samverka med likasinnade? Tänk brett så får du bredare feedback tillbaka. Tänk på möjligheten att ta emot en praktikant. Inte bara får ni möjligheten att hjälpa en praktikant att förstå verkligheten, utan kanske även få viktig input i gengäld. Och utan detta skulle utvecklingen stanna av.