Vad har ett färgeri, ett stickeri och säkra arbetsplatser gemensamt?
GARP.SE |
På Trikåby sysslar man med trikåstickning och alla tyger tillverkas i Sverige i Åby utanför Norrköping. Plaggsömnad och sömnadsproduktion köps in från kontrakterade samarbetspartners med olika specialitéter i Baltikum och i Ryssland. Företagets historia började på 90-talet då Kicki och Håkan Arvidsson började med tyger för hemsömnad. När konkurrensen hårdnade kring "vanliga" kläder bestämde man sig för 8 år sedan att satsa på tekniska material, dvs till kläder med viss funktion så som flamskydd, antistatiska tyger och funktionskläder. Man har skjutit brett i många år, vilket har resulterat i en otrolig kunskap om olika branscher och material.
Det gäller att hänga med
För 20-25 år sedan var underställ alltid tillverkade i bomull. Nu för tiden så finns det så mycket funktioner som man kan bygga in, det kan vara allt från att de ska värma, inte brinna eller prassla till tvättbarhet och att transportera fukt. Det finns så mycket andra värden man kan bygga in i kläderna som man inte kunde för 25 år sedan. Återvinning är en viktig parameter och på Trikåby har man bland annat gjort ett cirkulärt projekt tillsammans med Stadium, där man använt uttjänta fotbollströjor som man låtit mala ner, spunnit nytt garn av, stickat tyg och sytt nya plagg av.
Materialstyrning - en utmaning
På Trikåby finns det mycket material i rullning på olika platser. Utmaningen var att hålla ordning på materialåtgången i produktionen och veta precis hur mycket material det finns och att det finns på rätt ställe. Det fanns också behov av stöd för att planera produktionen och veta vilken order som ska köras först. Idag finns det 60 maskiner som har olika funktioner.
För att möta utmaningarna började Trikåby leta efter ett nytt affärssystem, ett med stöd för såväl material- och produktionsplanering, men även med stöd för modeller och varianthantering. De hade valt ett annat system för materialplanering och började installera detta, men det uppfyllde inte förväntningarna så de fick börja om.
- Vi förstod inte innan hur krångligt det kan vara att hantera en modell med flera storlekar, vi trodde alla system hade stöd för varianthantering. Vi visste att Garp fanns, eftersom flera kunder och leverantörer har jobbat med Garp under lång tid. Sjuhäradsbygdens Färgeri, som är leverantör till oss, kör Garp, liksom Tranemo Workwear, som är vår kund. Det var Tranemo som rekommenderade oss att titta på Garp. Så här är vi nu och är jättenöjda så här långt, berättar Kicki Arvidsson, Produktionskoordinator på Trikåby.
Har minskat dubbelarbetet
Nu behöver man bara lägga in all information i Garp och då ser alla samma information, tidigare skrev var och en in i Excel. Nu lägger man in ordern i Garp och då finns all information som alla behöver på samma ställe. Detta minimerar felkällor och allting går snabbare. Trikåby har lång väg kvar men ser att det kommer bli väldigt bra när alla är med.
Man får också hjälp i produktionen med att se vad som ska stickas, på vilken maskin, med vilket garn och hur långt man har kommit. Man har provat lite olika varianter och korrigerat sig under vägen. Det som är viktigt i branschen är lagerställe och spårbarhet, och det finns det ett bra stöd för Garp. Man har också fått god hjälp med fakturering, packlistor, följesedlar mm.
Trikåby har ett bra samarbete med sitt GarpCenter, Lesjöfors Electronic, och sin konsult, Johan Nordlund som man tycker är en fantastisk konsult som alltid ser möjligheter.
- Johan är fantastisk, han kan allt. Om vi vill att det ska fungera på ett annat sätt så säger han aldrig nej, han säger att då får vi göra såhär istället. Garp sparar mycket tid för mig som sitter med inköp av tillbehör och ska se till att allt material finns på rätt ställe vid rätt tid, berättar Kicki.
Sjuhäradsbygdens Färgeri – ett svenskt färgeri med miljöfokus
Sjuhäradsbygdens Färgeri AB grundades 1935 och är Nordens enda kompletta färgeri och beredningsverk. Färgeriet drivs av bröderna Peter och Johan Engelmann som är 4:e generationen i familjeföretaget. Kunderna finns inom alla segment såsom funktions- och skyddskläder, bil-/flyg- och möbelindustri samt offentlig miljö. 7H-Färgeri AB utför både garnfärgning, styckfärgning och diverse finishbehandlingar. De bereder både kunders egna material eller erbjuder färdiga lösningar, ofta genom samarbete med våra kunder.
All färgning sker i Kinnahult i Västsverige och framgångarna beror till stor del på mottot att alltid försöka lösa kundens behov.
- Några av våra styrkor är kvalité, snabbhet och närhet. Vi arbetar ständigt med flexibilitet och hög kvalitet och detta hade inte varit möjligt utan vår fantastiska personal, berättar Peter Engelmann, vVD på 7H Färgeri.
Miljö, hållbarhet och cirkulär miljö
- Vi har en egen bassäng som allt processvatten går till och som sedan fortsätter ner till kommunens reningsverk. Vi har i många år arbetat med att spara på vattenresurser, vi har effektiviserat många processer och släpper ut allt mindre vatten. Vi har även gjort en energikartläggning där vi fått fram vad vi mer kan göra för att bli ännu bättre ur miljö- och hållbarhetsperspektiv. Vår vision är att bli världsledande med minsta vattenmängd/kg vara, berättar Peter.
Det är viktigt att visa att man håller en hög kvalitét och arbetar med så lite miljöpåverkan som möjligt. Det är en styrka och fördel att 7H Färgeri inte har något CO2-utsläpp alls. I hållbarhetstänket ligger också att man enbart köper in färgstoff från miljövänliga tillverkare.
- Nu ska vi fortsätta med effektivisering och vara så konkurrenskraftiga som vi kan vara. Garp är ett bra verktyg för effektivisering och vi ser fram emot att utveckla systemet med de kunder som jobbar med Garp. Det finns mycket mer för oss att arbeta med i systemet, allt från orderläggning till följesedel går att effektivisera och nu ska vi arbeta vidare med detta, fortsätter Peter.
Just nu ligger man i startgroparna för ett jättespännande projekt tillsammans med en extern part där 7H så ska hjälpa den andra parten med att utveckla deras innovativa färgning och beredningsprocess. Det är inte officiellt än, men håll utkik på Sjuhäradsbygdens Färgeris sociala medier så kommer mer information inom kort.
Tranemo Workwear – tillverkar skyddskläder
En av Trikåbys kunder är Tranemo Workwear. Tranemo är en ledande europeisk leverantör och tillverkare av kläder för en säkrare arbetsplats och leder utvecklingen av nya avancerade flamskyddslösningar. Nyckeln för Tranemo är skyddskläder för fysiskt aktiva arbetare inom el- och kraftindustrin som inte kompromissar med komfort eller rörlighet, på samma sätt som friluftsplagg. Kunderna finns främst inom segmenten kraft, energi, metallurgi, transport, massa, infrastruktur, kemi och petrokemi, och de bistår också marknaden med den bästa rådgivningen om hur man kan skydda sig mot olika risker i arbetet såsom hetta, flamma, ljusbåge, smält metall, kemikalier och explosionsrisk. Den största delen av produktionen sker i egna anläggningar i Europa.
Tranemo menar att Garp är ett komplett och kompetent system med en bra organisation och det var därför de rekommenderade Trikåby att titta på Garp.
- GarpCenter och de som jobbar på Garp är tillgängliga och det finns också en väldigt bra användarförening. Det tror jag är unikt, säger Lena Jacobsson, IT-ansvarig på Tranemo.
Fördelar med samma system
På Trikåby tittar man framåt.
- Vi planerar framåt i etapper. Ekonomidelarna ska fungera och produktionsplaneringen börjar falla på plats nu. Vi överväger att få med våra samarbetspartners för sömnaden i produktionsplaneringen och vi har idag information om kapaciteten hos sömnadsställena. Vi hjälper dem redan med strukturen och vad som ska prioriteras, berättar Kicki.
Tillsammans med 7H Färgeri och Tranemo börjar man se över hur man i förlängningen ska kunna effektivisera och automatisera flödet mellan kund och leverantör.
- När Trikåby kommit igång med Garp ska vi sätta oss tillsammans och se hur vi kan samköra systemen på ett bra sätt för att effektivisera. Vi hoppas kunna automatisera orderläggningen mellan oss så den går direkt in i systemet, kanske kan vi hitta sätt att lättare komma åt uppgifter i deras system, säger Peter.
På Tranemo har man exporterat ut sina materialstrukturer så dessa finns nu i Trikåbys system, vilket gör att man får bättre styrning.
- Vi tycker om att det finns företag som kör Garp, och nu har vi möjlighet att börja titta på vilka fördelar vi kan få av att Trikåby kör Garp, t.ex. skicka order-/inköpsfiler mellan oss för att förenkla och minska felrisken, säger Lena.
Vi ser fram emot att följa den spännande utvecklingen inom det här området.